New way new life

2011.12.05. 22:54

Mostanában sokat olvasom, hogy emberek abbahagyják a hobbyt mint olyat, vagy csak ezt a játékot, azt a játékot. Gondoltam, beledobok egy követ a tóba azzal, hogy jelentem: újrakezdtem!

Azt valószínűleg a legtöbben tudják, hogy szeptember közepén, a barátnőmmel együtt áttettük a székhelyünket Londonba. Arra nem akarok itt és most kitérni, hogy ez miért történt, mert nem ide tartozik. Ha bárki kíváncsi, vagy érdekli, milyen megcsinálni, nagyon szívesen mesélek róla, de ez a blog a hobbyról szól.

 

Szóval miért olyan izgi ez az újrakezdés? A költözés úgy történt, hogy még Magyarországról leszerződtem egy céggel, hogy náluk fogok dolgozni, majd felmondtam a budapesti munkahelyemen. Ezután összecsomagoltunk három táskányi ruhát, meg a “legszükségesebbeket”, amivel kiköltöztünk. A negyedik táska természetesen egy Games Workshop féle Tactical Backpack volt, két darab, 109 figura tárolására alkalmas Army Case típusú seregtáskával. Ezeken felül viszont hobby cucc nem nagyon fért bele, az utolsó éjszakán fájó szívvel vettem ki az Infinity könyveket, a Blood Angel codexeket, hogy helyet csináljak egy törölközőnek, egy ingnek. Szóval ami végül kijutott, mint hobby eszköz, az az egyetlen OLFA hobby késem, és egy Windsor and Newton ecset. Minden további hobby eszközömet (persze a figurákat nem ide számítva) nemes egyszerűséggel elajándékoztam. Az eredeti terv az volt, hogy itt öröm lesz és boldogság, gyorsan megveszek mindent újra, meg egy aranyos bőröndös kiszerelésű VGC festékszettet. Nem teljesen így lett.

Volt sok olyan dolog, amivel nem számoltunk, és a bevételek sem úgy jöttek ki, ahogy terveztük, ezért messze nem úgy tudtam megvenni a dolgokat, ahogy terveztem. Azaz sehogy. Csak most hétvégén jutottam el odáig, hogy sikerült vennem egy Formula P3 reszelő készletet, amivel neki tudtam esni az egyetlen, becsomagolva kihozott figurának. Ez viszont hatalmas lépés volt előre.

 

 

 

Annyira belendültem, hogy egy helyben gyorsan le is sorjáztam a teljes figurát, ami egy Asawira Regiment (Infinity) és teljesen össze is ragasztottam. Sajnos tovább nem tudtam menni, mert még csak PVA-m sincs, hogy a base-t megcsináljam. A következő lépés tehát hogy vegyek PVA-t, majd egy fehér alapozó sprayt. Ha ezek megvannak, ott egy nagyobb lépés jön, ugyanis festéket kell vennem. Az eredeti terv anyagiak híján nem esélyes, hogy megvegyek egy 135 fontos teljes készletet. Ezért valószínűleg egy 25 fontos, 17 színt tartalmazó VGC szett a kiválasztott. Ha minden jól jön ki, akkor még karácsony előtt bele tudok ebbe ruházni, és a karácsonyi szünetet festegetéssel tölteni.

 

 

Természetesen a festés folytatása azt is jelenti, hogy a blogra is fogok írni a haladásról.

Január 2-től pedig újra nyit a klub, ahova járni fogok, és a játékokról is tudósítok!

Angyalok összefoglaló

2011.02.16. 20:20

Ez a bejegyzés már hétvége óta várat magára. Őszinte leszek: semmi kedvem nem volt egy ilyen hajtós projekt után BÁRMIT is csinálni, ami wargaminghez kapcsolódik. Még blogbejegyzést írni sem. De ha már határidős projekt, akkor le kell vonni a konklúziót.

A végeredmény kicsit felemás lett, de alapvetően elégedett vagyok. Mit is akartunk elérni? A Legendás festettségi követelményeinek megfelelni az 1300 pont értékű parancsnoki kategóriában. Mi kellett ehhez? 10 darab, vegyesen valahol az összerakatlanság és alapozottság szintje között levő assault marine figura teljes kifestése, 5 darab Vanguard figura beszerzése és teljes kifestése, 1 darab Drop Pod összerakása és kifestése, 1 Land Speeder összerakása és kifestése és 1 darab Sanguinary Priest figura összerakása és kifestése. Mi nem lett meg ebből?

A Drop Podot a legvégére hagytam. A verseny feltételei szerint minimum alapozott szinten lehet vinni a sereg pontértékének 10%-át kitevő modellt, ami 130 pont. A Drop Pod egy baromi nagy, nem könnyen kifesthető modell, de csak 35 pont, így ideális választás volt menekülő útvonalnak. Az utolsó éjszaka estem neki, sikerült teljesen összerakni a modellt úgy, hogy a teljes belső részét kihagytam amiatt, hogy "beférjen" a Dreadnaught. Teljesen lealapoztam fehérrel, és le is fújtam pirossal, így nem hogy alapozva volt, de az alapszín is fel volt rá víve. A Vanguard osztagot igazából csak annyira tudtam kifesteni, hogy megüsse a "festett" szintet. Meg lett csinálva a talpuk, le vannak festve fehérre, a sisakjuk aranyszínű, a fegyverek le lettek festve, de igazából idáig jutottam. Borzasztóan részletgazdag figurák, nagyon sok apróságot meg kell rajtuk festeni, ez ebbe a projektbe nem fért már bele, de azért az asztalra bátran fel lehet őket tenni így is. A Sanguinary Priest is ebbe a csomagba került, az összerakás és a piros alapozás után a fehér részleteket kihúztam, hogy látszódjon, kicsoda, de ezt még a "festett" kategóriába sem sorolnám. Kicsit csaltam azzal, hogy a második Land Speedert nem raktam össze, mert kaptam kölcsön egy teljesen festettet Dantétól, akinél a saját festett Speederem is pihent már évek óta.

Ami eredményesebb lett, az a 10 fős assault squad. Rajtuk is van még munka, néhány highlight kijavítása, matricák felrakása, de a jelenlegi állapotukban is bátran felteszem őket, mint TTQ figurák, és a versenyen is megkaptam, hogy még így is szebben festettek, mint a magyar átlag.

Mindent összevetve tehát a teljes festettséget nem sikerült elérni, de a verseny feltételeit teljesítettem, így azt gondolom, a fő célt elértem.

És elértem még egy nagyon fontos dolgot, ami az előzőnél is többet ér: a sereg 4 játékban történő kipróbálása után újra kedvet kaptam a Blood Angels frakcióval játszani, több év kihagyás után. Mivel ez volt az a sereg, amivel az egész wargaminget elkezdtem, ez sokat jelent, és emiatt, bárhogyan változzon is a W40K szabálya vagy a Blood Angels codex, kicsit mindig ez a banda marad a kedvencem.

Army Painter

2011.02.04. 11:23

Tegnap reggel, ahogy az előző postban írtam, lefújtam fehérre sok olyan felületet, ahova ez hiányzott. Estére szépen meg is száradtak, ezért lehetett tovább haladni. Eljött az a fázis, amit talán a legjobban vártam a projektben: az alapszín felvitele.
Szerintem ez az egyik legmeghatározóbb pont egy figura festésében, ami nagyon sok dologra kihatással van. Lehetne ez a sorjázás is, de hát sorjázni mindent ugyanúgy kell, és minden figurán meg kell csinálni. Lehetne az alapozás, ami pláne beleszól mindenbe, de hát a legtöbb figurát a legtöbb ember lefújja vagy fehérre, vagy feketére, és kész a szép, egyenletes réteg. Persze van aki ecsettel csinálja, lelke rajta, de az egy másik iskola.

Az alapszín felvitele viszont már nem ennyire fekete vagy fehér, mint az alapozás (angolban primer vagy base coat). Nagyon sok figurát nem is lehet ellátni alapszínnel (angolban base color), mert nem homogén. A skirmish játékokban ez jobban megvan a figurák száma miatt. Klasszikus példa erre a korábban általam is festett Haqqislam figurák, amik zöld nadrágban, barna pullcsiban, kék hátizsákkal flangálnak, egyszerűen nincs egyetlen olyan szín, ami végigmegy a figurán. De rendes wargame-ben is lehet ilyen, ahol az emberek egymástól eltérő ruházatban vannak, mint például a skavenek szedett-vedett rongyai WHFB-ben. Aztán vannak a seregszintű dolgok, aminek iskolapéldája az egyszínű színsémára épülő Space Marine rendházak. Itt a figura felületének legnagyobb része ugyanazzal a színnel van festve, és csak a páncéltól eltérő darabok más színűek, mint a fegyver, a szemek, a páncél díszei.

Itt már megvan a lehetőségünk arra, hogy a teljes figurát ellássuk egy bizonyos színnel, és később fessük át az ettől eltérő felületeket. Ugyanakkor ha egy teljes figurát ugyanazzal a színnel akarunk egyenletesre festeni, netán a figurából nem egy, hanem tíz, harminc, ötven van, felmerül az emberben, hogy tényleg ecsettel akarja-e ezt végigcsinálni. Adódik persze a lehetőség, hogy spray, na de milyen? Régen a Games Workshop maga is forgalmazott színes alapozókat, általában valamelyik seregéhez társítva. Volt Blood Angels Red, Space Wolf Grey, Salamanders Green. Aztán ezt valamiért beszűntették úgy 2000 körül valahol. Én már ekkor a BA Red festékkel fújtam a figuráim, és nagyon szomorú lettem, amikor bevonták a terméket. Kísérleteztem egy ideig sima akrilfestékkel, de sok tekintetben nem hozta az elvárt hatást. A szín sem volt soha megfelelő, vagy túl világos volt vagy túl sötét. A felület túl fényes, csillogó lett, a rávitt szín sem fedett rendesen, vagy nem akart jól tapadni a fényes felületre, hiába volt matt a festék.

Az Army Painter színes spray sorozata visszaadta a reményt, hogy talán most tényleg újra lehet színesre alapozni, ezért nagyon vártam már, hogy kipróbáljam. A festéket igen alaposan felráztam, legalább 5 percig, hogy emiatt ne legyen probléma. Először inkább pár assault marine-on tettem egy próbát, hogy ha valami gáz van, ne valami komolyabb figura legyen áldozat. A festék igen erőteljesen jön ki a flakonból, egyfajta sugárként, a szórása kicsi. Ezzel szemben a GW alapozó erőtlenül, nagy felhőben, terítve jön ki, és mindenhova száll. Ebből a szempontból az AP festék szimpatikusabb, bár valószínűleg kicsit nagyobb a veszélye, hogy erősebb fújásnál a festék megfolyik. A felület kevés vékony réteg után elég halvány lett. 5-10 perc száradás után újabb rétegeket fújtam rá, amitől viszont nagyon szép, egyenletes, élénk piros lett. A festék felülete száraz, porózus hatású, azt gondolom, nagyon jól fog rámenni a többi festék. Ezután lefújtam a Vanguard csapatot is, de hasonló volt az eredmény. A csatolt képek nem adják vissza az erős fény miatt a valóságot, nagyon becsillan. Élőben valami olyasmi a felület, mint a legfelső képen a jobb hátsó figura.

Összességében nagyon elégedett vagyok a festékkel, és ezek alapján már a közel 3.500 forintos árat sem tartom soknak érte. A projektre visszatérve, minden figura meg van fújva pirossal, tehát az alapozáson, alapszíneken túl vagyunk, most már jöhet a festés. Persze ez csak a gyalogosokra vonatkozik, a Drop Pod és a második Speeder még nem áll sehogy. Illetve menet közben módosítottam a listán, és beraktam egy priestet, amit külön kezelek, mert egyedi figura. Este megnézem, mit tudtam haladni.

BA haladás

2011.02.03. 12:53

Nem, ez nem egy focicsapat, csak egy rövid frissítés. Kivételesen kép nélkül. Tegnap este volt időm egy kicsit foglalkozni a figurákkal, bár elég későn értem haza. Megnéztem, mi az ami a legjobban akadályoz a haladással. Észrevettem, hogy sok figurának még a homok sincs a talpára felvíve, én pedig ez után szoktam alapozni, hogy minél több festékréteg védje.

Szóval fogtam azokat a figurákat, akiknek a talpa még üres volt, felkentem rá Palma márkájú PVA-t, és egyesével belenyomkodtam őket a GW Modelling Sand termékébe. Nagyon szeretem ezt, hiába méregdrága, mert nagyon ideális arányban tartalmaz aprószemű homokot, és nagyobb kavicsdarabokat, amik később igen jól néznek ki a talpon. Elsősorban az újonnan vásárolt 5 Vanguard figurát kellett ellátni, de volt sok assault marine is, aki kapott.

Ezután már nem volt mit tennem, mert a fehér és a piros alapozás a következő kör, de ahhoz hagyni kell száradni a PVA-t és a homokot, ezért inkább hagytam a dolgokat.

Reggel viszont munkába indulás előtt felráztam a GW White Primert, és lefújtam a Vanguard csapatot, és ismételten azokat a figurákat, akiknek ez hiányzott valamiért. Egyrészt volt olyan assault marine, aki egyáltalán nem volt még festve, rájuk kellett egy alapos fújás. De azokkal a figurákkal is így tettem, akik valamilyen módon vagy részben már festve voltak, de felszereltem menet közben rájuk egy-egy alapozatlan alkatrészt. A korábbi csoportképen jól látható több olyan figura is, aminek mondjuk a lába és a teste piros, de az egyik karján még alapozás sincs, a másikon meg mondjuk fehér alapozó.

Az esti terv tehát, hogy kipróbáljam az Army Painter piros spray festéket, és mindenkit alaposan lefújjak, akin még fehér vagy szürke részek látszódnak. Ha ez megvan, hétvégétől már csak a részletek megfestése és árnyékolás van a gyalogosokon, illetve a speeder és a drop pod összerakása.

The Angelic Host

2011.02.02. 09:37

Szeretem a kihívásokat. Ezt észrevehette bárki, aki korábban is olvasta már ezt a blogot, vagy visszaolvasta a régi bejegyzéseket. Az egész blog ugyan a festéseimnek készült, de az első komolyabb bejegyzés egy határidős seregfestős projektről szólt. Most visszatértem a gyökerekhez.

Dante hívta fel a figyelmem arra pár hete, hogy a Blood Angels kódex alapján most van egy olyan seregkoncepció, hogy az egész sereg alapja a jump packes gyalogság, és a 4. kiadású szabálykönyvhöz kiadott, "white dwarfos" seregkönyvhöz képest ez működik is. Ekkor jöttem rá, hogy igazából azóta nem játszottam W40K-t, hogy 2009-ben megnyertem a Liga járőr kategóriáját 1000 pontban az oda kifestett sereggel.

Ennek az az egyszerű oka volt, hogy a Blood Angels seregem, ami az első seregem volt, amivel az egész hobbyt elkezdtem, nem volt kifesteve, és soha nem találtam olyan seregkoncepciót, amire építve elkezdhettem volna a felújításukat. Most Dante talált nekem egy ilyet, ugyanis elhatároztam, hogy a következő pár hónapban gyalogsági figurák festésével akarok foglalkozni, és nem szeretnék semmilyen járművet venni. Mindennek tetejébe rámutatott még egy vicces adatra: két hét múlva Legendás, és még lehet jelentkezni.

2 hét alatt összerakni és kifesteni az 1300 pontos sereghez hiányzó figurákat, miközben nagyjából 10 darab figura és a seregvezér, ami ehhez otthon teljesen festve van? Hát persze!

Nagyjából ez a figuramennyiség felülnézetből. Ami a képről hiányzik, az két Land Speeder és egy Drop Pod. A Drop Podot és az egyik Speedert teljesen össze kell még rakni, és kifesteni. A másik Speeder már festve van valahol. Ezen felül a sereg vezetője egy Chaplain, ami teljesen festve van. Van vele egy osztag Death Company, ami szintén festett, csak az egyik ember egyik karja helyett majd egy Power Fistet kell felrakni. Lesz még 15 assault marine, amiből a képen balra levő 5 teljesen festve, a többi (a képen jobbra) nagyon vegyes állapotban. A legjobban megcsináltnak is a feje nincs a helyén és hiányzik egy vállapja, de van olyan, ami teljesen darabokban van, csak blu tack tartja össze (leghátsó sor). Van egy Dreadnought, ami teljesen festve van. Tőle balra pedig 5 Tactial Marine látható, akik egy Vanguard osztagot reprezentálnak, de az a fotózáskor konkrétan még meg sem volt véve. Innen indult a projekt vasárnap, hirtelen felindulásból.

Első lépésként hétfőn vettem egy doboz Vanguard figurát, még este le is sorjáztam és össze is raktam 4 darabot, az ötödikre már nem volt energiám.

Gondolkodtam, hogy még dolgozok egy kicsit a többi figura talpán is, de a fém figurák sorjázására eléggé kifárasztott, úgyhogy hagytam. Szóval ez a két kép tükrözi a kedd reggeli állapotot, itt ez a bekezdés felett és alatt. Innen megintcsak a két speeder és a drop pod hiányzik.

Kedd este pedig nekimentem a 10 assault marine figurának, és mindenkit összeraktam annyira, hogy maximum a jump pack hiányzik a hátukról, azon kívül minden részük ragasztva van, és mehet rájuk ízlés szerint az alapozás, vagy a színes spray. Mint látszik, ezeket már mindenféle itthon talált bitzekből, maradékokból raktam össze, ezért esélyesen egy egyenletes piros spray vár rájuk, amit az Army Painter cég Pure Red termékével fogok performálni.

Itt vagyunk most, ma este megy minden olyan figurára, amin még nincs, a PVA a talpra és a GW Modelling Sand, azokra pedig, akiken ez már megvan, és szükségük van rá, igény szerint GW White Primer spray vagy AP Pure Red spray.

Szurkoljatok!

Hónapzárás - január

2011.01.31. 23:45

Az volt ugye a terv, hogy minden egyes megvásárolt termék után egyrészt kifestem magát a terméket, másrészt kifestek valamit az itthoni készletből, csökkentve a hegyekben álló, kibontatlan, félig összerakott, összerakott de festetlen, és ki tudja még milyen állapotú figurák számát. Lássuk, hogy sikerült ez 2011 első hónapjában.

Infinity - Hassassin Bahram Starter

Ezt a dobozt még tavaly vettem ugyan, de hosszú idő óta az első wargaming vásárlásom volt, ezért ezzel kezdeném. Nem kell hosszasan ecsetelnem, lejjebb saját bejegyzésük van: be lett fejezve, ki vannak festve, küldetés teljesítve.

Confrontation - Alchemists of Dirz warband

Erre a csapatra esett a választásom, mint már meglevő figura, amit egy vásárlás után (Hassassin starter) ki kell festeni. Szintén volt szó róluk, a festésük folyamatban. Jól haladok velük, és elégedett vagyok az eredménnyel. Pontot viszont majd akkor érnek, ha kész van mind, de jó úton haladunk.

Infinity - Hassassin Bahram Ghulam és Fiday blister

Az Infinity projekt január havi vásárlása. Ezek egyelőre a blisterben vannak, de ha kicsit haladtam még a Dirzekkel, akkor rá fogom venni magamat arra, hogy kivegyem őket. A probléma az, hogy semmit nem utálok jobban, mint fém figurákat sorjázni és ragasztani, itt pedig 4 figuráról van szó, és mindegyik minimum 2 részből áll. De nem fogok sokat prokrasztinálni, mert már ki kellett volna festenem őket.

Ennyi a mostani haladás. Természetesen ha a januári Infinity vásárlásokat összeraktam és kifestettem, utána meg kell csinálnom valamit itthonról. Ráadásul kínálkozott egy kihagyhatatlan alkalom, és egy másik Dirz csapatomat is bővítettem, az Ophidian banda kapott 3 Apostate of Darkness katonát és egy Vortiran elit harcost. Ezeket persze megintcsak ki kellene festeni februárban, ha már megvettem őket, és persze cserébe megint plusz egy osztag vagy karakter vagy banda az itthoniakból. Azt pedig követi az Infinity projekt februári bővítése...

Feladtam magamnak a leckét.

Dirz alkímistái

2011.01.20. 22:15

Ahogy az előző postban írtam, belefogtunk egy Confrontation hadjáratba a Gólem Művekben. Mivel a játékhoz három frakciót is elkezdtem gyűjteni anno, nem volt könnyű a választás, hogy mivel induljak. Első gondolatom az Ophidian csapat volt, mivel ehhez minden meglevő figurám festve van - egy két évvel ezelőtti Games Dayen velük mutattuk be a játékot. Komoly ellenérv viszont, hogy nincs a kígyók szállítására alkalmas táskám, a festett figurák épségét pedig nem akarom kockáztatni. Van még egy Kelta csapatom, ezek viszont nincsenek festve, és a figurák választéka is erősen limitált.

Eléggé adta magát a Dirz csapat ezek után. Többnyire humanoid méretű figurák, lehet őket szállítani. Páran már félig festve vannak, gyorsan elérhetem a festett szintet. És talán ezekből van a legtöbbféle választás, hogy variálni tudjam a csapatot ha fejlődik. Legyen.

A sereglistát próbáltam úgy összerakni, hogy "fluffos" legyen. A vezető nem valami pár pontos Józsi, hanem egy Biopsist, aki tényleg egyfajta "középvezető" a Dirz seregben. Beraktam valami ütőerőt is, erre egy Centurus Clone-t találtam alkalmasnak az itthoni készletből. A maradék pontot meg olcsó katonákra költöttem, így lett két Crossbowmen és egy Halberdier.

A képen látszik a jelenlegi festési állapot. A Centurus Clone teljesen ki van festve, csak a base nincs befejezve. Anno vele akartam elkezdeni a sereg színsémájának tesztelését. A többi figura egyelőre alapozva van, és a legnagyobb ruhafelületük egységes színnel, de egyenletes réteggel van csak lekenve. Gondolom nyilvánvaló, hogy itt is megpróbálom megteremteni azt a hatást, hogy ezek a figurák ugyanannak a csapatnak a része, összetartoznak. A ruha ehhez igen nagy segítség persze.

Szóval ez most egyfajta állapotjelentés, hogy innen indulok, és amint kiélesítettem ezt a bejegyzést, felfestem a bőrszíneket a srácokra.

Feketét festeni nehéz

2011.01.18. 00:43

Új évet kezdeni is, de abban nagyobb rutinom van. Feketét tisztán nagyon ritkán kell festenem, és az ugye egy igen hálátlan szín. Ha feketének festem, akkor nehéz a highlight, mert az csak szürke lehet, de nagyon elüt. Ha alapból szürkén megyek neki, és csak az árnyékolásnál használok feketét, akkor meg túl világosnak hathat. Na mindegy is, egyetlen figura fejénél kellett megcsinálnom, olyan is lett, amilyen. Nem baj, asztalra lesz.

Az évkezdet meg olyan mint a többi. Megint elment egy, megint jön a következő, megint egy évvel öregebb leszek. Februári születésűként ezt így év elején főleg szoktam érezni. Olvastam sok más festőtől az évindító blogbejegyzést, az újévi fogadalmakat. Új játékrendszer, több festés, jobb élet, nagyobb autó. Én nem fogok semmi újat leírni.

Tettem magamnak egyetlen fogadalmat szilveszter éjjel, de az magánjellegű, a figurákhoz nem kapcsolódik. Festésben egyetlen elvet szeretnék követni, amit már rég meghatároztam magamnak. Ha veszek egy új figurát, osztagot, járművet, akkor a lehető leghamarabb kifestem. Addig pedig nem veszek semmi mást, amíg a legutóbbi vásárlás, plusz azon felül valami más, ami már eddig is itthon volt, nincs kifestve. Ezzel szeretném csökkenteni az itthon felhalmozott, több száz festetlen figura számát.

A dolgot nehezíti kicsit, hogy belevágtunk az Inkvizitoron folyó cikksorozatba, amihez havonta kell 1-2 blister figurát venni. Ez persze beleszámít az előbb vázolt vásárlásos-festéses szabályrendszerbe, tehát ha az Infinity projekten kívül bármi mást is szeretnék venni, akkor az adott hónapban legalább 2 "adag" itthon tárolt figurát kell kifestenem. És hogy mi az az "adag"? Szubjektív. Úgy gondoltam, hogy játékrendszertől függően, önállóan értlemezhető egység. Skirmish játék esetén lehet egyetlen figura, egy osztag, vagy a teljes csapat. Warmachine esetében egy adag lehet egy warcaster, egy szóló, egy warjack, vagy egy unit. Nagyobb játékoknál, mint 40K vagy WHFB pedig vagy egy karakter, vagy egy egység, vagy egy darab jármű vagy szörny.

Az első lépés a játékban az Infinity alapdoboz figurái, velük el is készültem. Arra gondoltam, hogy őket néhány Dirz figura fogja követni a Confrontation játékhoz, mert belekezdtünk egy Dogs of War hadjáratba. Rögtön utána meg kell csinálnom az Infinityhez vett első blistert, ami 3 darab figura, ami után megint választhatok valamit itthonról. Szerintem így januárra ez így elég is lesz. És akkor lássuk a medvét, azaz milyen lett az az Infinity banda. Ezt persze telefonnal csináltam, azért ilyen ergya, majd ha a barátnőm csinál róluk rendes képet, azzal teleplakátolom az Inkvizitort.

War. War never changes.

2010.03.30. 00:40

Ezek a sorok a nagysikerű Fallout számítógépes szerepjáték intrójából származnak. Egyes dolgok állandóságára akar rámutatni, a háború például mindig is áldozatokkal, pusztítással, rombolással jár együtt.

A mi hobbinknak is állandó velejárója, hogy rendszerint felbukkan egy-egy olyan ember, aki nem látja be, hogy a wargaming nem egy egyszerű stratégiai társasjáték, mint a sakk vagy a dáma, ahol a játékfigurák elég ha csak annyira vannak kidolgozva, hogy egyértelműen megkülönböztethetőek legyenek, és a többi már csak tologatás. Itt másról van szó. Itt elképzelt vagy valós, megtörtént csaták újrajátszása történik, és mint ilyenben a felhasznált eszközöknek a lehető legjobban kell makettezniük a "valós" környezetet, a résztvevőket.

A mostani bejegyzés apropója, hogy néhány napja ismét előkerült a téma az inkvizitor.hu egyik fórumán, pont ugyanúgy, mint amikor ezt a blogot elkezdtem írni. Valakinek nem tetszett, hogy a szervezők követnék a külföldön már évtizede is bevett szabályt, hogy a festés is pontozva van, és persze valakinek nagyon fájt, hogy "hogyan fessek én ki most egy hónap alatt 1250 pontot". Holott ki kényszeríti őt arra, hogy mostanra kifesse? Kifesthette volna már három évvel ezelőtt is. Vagy ki kényszeríti a versenyzésre? Ha nincs ennyi festett figurája, akkor ne induljon. Én se állok oda egy autóverseny szervezői elé, hogy hadd induljak már bringával, mert az van, de autó, na az nincs... Elfogadom, hogy nincs autóm, és vagy nem indulok, vagy ha akarok indulni, próbálok szerezni autót.

És itt megint bejön az, hogy az utóbbi mentalitást persze nehéz lenne követni. Könnyebb hőzöngeni, hogy miért nem lehet sakkfigurát hozni, mint nekiállni, és lecsípni egy kis időt a mindennapjainkból festésre. Mert ugye kevesen vagyunk úgy, hogy egész nap azt csinálunk, amit akarunk. Én ma 10:00-re bementem dolgozni, és ott voltam 19:00-ig. Utána elmentem vásárolni, és 20:30-ra voltam itthon. Itthon egy kis beszélgetés, kikapcsolódásnak egy CSI epizód, vacsra, fürdés, és 23:30 fele álltam neki, hogy haladjak is valamit a figurákkal. De még ha csak fél órát is haladok velük, már haladtam előre, már közelebb vagyok, és nem egy helyben állva sipákolok.

Szóval megint felállítottam magamnak egy célt: 2010. április 17., szombat, 9:00. Hogy mi kell eddigre? 79 db gyalogos figura (32 warrior, 16 archer, 24 ranger, 6 kezelő, 1 hős), 6 lovas figura (knights of minas tirith), 2 hadigép. A múlt hét környékén ezek így néztek ki:

Jinx: gondor001

 

A képen látszik, hogy a movement trayek három kivételével teljesen érintetlenek, a figurák jó része épp csak össze van ragasztva. A három üres movement tray fogja tartani a ranger figurákat, amik még dobozban vannak, és hiányzik még egy balliszta, ami beszerzés alatt van. Szerintem kész leszek.

Gondor - 1. hét

2010.02.08. 00:26

Pontosan egy hét telt el azóta, hogy rendet tettem a festős asztalon, és kikészítettem az 500 pontos sereg alapanyagát. A tervnek nem sikerült maradéktalanul megfelelni, de így is sikeresként könyvelem el az elmúlt időszakot. Az eredeti elvárásom az volt, hogy mostanra minden figura a seregből le van sorjázva, beragasztva a talpába, és a base-re fel van ragasztva a homok.

A warrior doboz minden figurája le van sorjázva, a lándzsások összeragasztva, mindenki be van ragasztva, de nincs homok a talpakon. Ellenben itt kicsit túlteljesítettem a tervet, mert néhány itthon talált figurát is hozzácsaptam a kerethez, így a sereglistán szereplő 20 helyett most 34 figura áll hadrendben, ezek közül 6 már a korábban említett Battle Company keretben teljesen festve lett.

Boromir használtan került hozzám, gyenge festéssel, ráadásul lándzsával a kezében az eredeti kard helyett. Az ő sorsán még erősen gondolkodom, a legegyszerűbb megoldás, ha simán kijavítom a figurát, a legkomplexebb ha teljesen lemosom és a fegyvert is visszacserélem.

A zászlós és a kapitány figura csak ki lett véve a blisterből, ahogy a balliszta három kezelője is, itt még sorjázás is lesz. A hat fős lovas osztagot viszont még ki sem bontottam, ők a legnagyobb elmaradás.

40 gyalogos figura áll tehát most az asztalon, amiből csak 26 fogja a sereg részét képezni, de inkább kifestem őket most, egy menetben. A következő lépés a fém figurák sorjázása, ragasztása, ugyanez a lovasokon, és aztán jöhet az alapozás.

Jinx: gondor 1

Lord of the Rings

2010.02.07. 16:53

Amióta a GW megszerezte a jogokat a Gyűrűk Ura játék megjelentetésére, azóta akarok én is belekezdeni. A regényt nagyjából 12 évesen olvastam először, a filmben amikor megláttam Gandalfot a szekéren a könnyem is kicsordult, annyira pont ugyanolyannak képzeltem el én is mind őt, mind a Megyét, mind a hobbitokat. Úgy két-három éve követte azonban csak tett az elhatározást, és akkor is csak gyenge, óvatos lépések: beszereztem az első figuráimat használtan. Aztán mentek is a vitrinbe a többi, festésre váró dolog mellé.

2008 végén lett komolyabb az elhatározás, hogy játsszak is, mikor fellángolt a Deep Strike Klub keretein belül is a lelkesedés a játék iránt. Ekkor össze is raktam és ki is festettem egy Battle Company méretű bandát, de ez nagyjából 8 főt jelentett, nem volt nagy ördöngősség, úgy egy hét alatt meglettek a sorjázástól a lakkozásig. Aztán tavaly tavasszal az inkvizitor.hu fórumán vetettem fel a kérdést, hogy hogyan tovább, és kaptam is meg a választ. Mivel Gondor erői tetszettek meg először, őket akartam gyűjteni. Mint kiderült, a meglevő figuráimhoz két doboz és két blister beszerzése elégséges, ami nagyjából 10.000 forint körül megúszható, és van is egy 500 pontos seregem. A pontos lista így néz ki:

 

  • 1 Boromir
  • 1 Captain of Minas Tirith
  • 1 Standard Bearer of Minas Tirith
  • 8 Warrior w/ Bow
  • 6 Warrior w/ Spear
  • 6 Warrior w/ Sword and Shield
  • 6 Knight of Minas Tirith
  • 1 Avenger Bolt Thrower

 

A gondolkodást tett követte, megvettem a 24 darab harcost és a 6 lovast tartalmazó dobozokat, a blister csomagot a zászlóssal és a kapitánnyal... és jól eltettem őket a szekrénybe. Most viszont, hogy rendben van az életem és a hobbi asztalom is, újra elővettem őket, és meg sem állok addig, amíg egy TTQ szinten kifestett 500 pontos sereg nem lesz belőlük. A következő projekt tehát egy Gyűrűk Ura sereg.

 

Jinx: gondor start

ReManifesto

2010.01.31. 17:44

Azon keveseknek, akik rendszeresen olvasták a blogom, feltűnhetett, hogy lassan már egy éve nem volt új bejegyzés. Sokan gondolták, hogy csak ezt az egy projektet akartam dokumentálni, ők nem olvasták el rendesen a Manifesto című bejegyzést. A kihagyás oka a hobbytól valamelyest független volt, komoly magánéleti változás: elhagyott a barátnőm öt év együttélés után. Elég komoly törést okozott ez bennem, és nagyjából minden szabadidős elfoglaltságommal felhagytam egy időre. Most azonban újabb változás történt, és újra van kedvem a figurákkal foglalkozni.

Jelezze ez a bejegyzés az új időszámítást, a következő bejegyzés pedig már az újkor első projektjéről fog szólni.

 

Jinx: asztal

A bejegyzés dátumából is látszik, hogy utólag írom meg a két nappal ezelőtti dolgokat, hiszen nem volt időm rá. Pénteken olyan reggel 7:00 körül keltem, hogy munkába menjek, és ma, vasárnap hajnal 4:00 körül legközelebb lefeküdni aludni, közel 44 óra ébrenlét után. De lássuk, hogyan is történt ez.

Pénteken elérkeztünk a végéhez. Úgy jöttem haza melóból, hogy amit szombat reggel 7:00-ig megcsinálok, azt tudom vinni a versenyre, mert ugye 8:00-ra oda kellene érni. Mi vár rám? Egy 8 és egy 5 fős CSM osztag kifestése, a defiler két kezének összerakása, festése, és még bármi, amire kicsit vissza akarok térni.

Először az 5 fős osztaggal indultam el, arra gondolva, gyorsan meglesz, és majd ha látok egy teljes osztagot kifestve, az motivál a haladásra. Elég egyszerű volt megcsinálni őket, a CSM figurák adják magukat a festéshez, de így is csak éjfélre lettem meg úgy, hogy az ikont magát nem festettem le, ami az egyik figura kezében van. Ekkor kezdtem meg a másik osztagot. Itt kicsit több feladat volt, mert ebben az osztagban volt egyrészt minden figurának szarvas sisakja, ami miatt bejött egy új szín a képbe, másrészt itt volt több sisakmentes fej is, amire bőrszínt kellett alkalmazni. Ezzel hajnalig molyoltam, és ugrott az a koncepció, hogy kialszom magam az esemény előtt. Még nekiestem a defiler kezek összerakásának, de festeni már nem volt lehetőségem, mert hajnalban mégsem kezdem el a szórósprayt rázni. Visszamentem még az obliteratorok fejére is, és azokat is megcsináltam egy szebb bőrszínnel.

Amire már abszolút nem maradt időm, és borzasztóan sajnálom, az a talpak, mert szerintem a talpakkal lehet a legegyszerűbben egységes sereg hangulatot generálni. Ráadásul a pillanatragasztó is elfogyott, így a műfüvet sem tudtam volna felrakni rájuk. A rhinokkal is akartam még egy kicsit foglalkozni, mert bár festve van annyira, hogy az látszódjon, de pár apróságot még meg lehetett volna csinálni. A herceg hátán is maradt pár csonttüske, ami lehetett volna tisztességesebb is.

A csomagolás egyszerűbb volt, mint gondoltam. A herceget némi szövetanyagba csavarás után beraktam a bicajozáshoz vett bukósisakom dobozába, pont elfért a szárny. A dobozban levő helyet arra használtam ki, hogy ide raktam be a két rhinot és a defilert is, majd a maradék üres helyet szivacsokkal, összegyűrt szatyrokkal tömtem ki.

A helyszínre érkezve kipakoltam a seregem, hogy megnézegethessék élőben is azok, akik eddig itt látták csak a fotókat, majd kimentem az épület elé, és lefújtam feketére a defiler két kezét  :)

Ezzel a mozdulattal be is fejeztem a sereget, mármint a versenyig mást már nem tudtam csinálni. Ezzel együtt az elérhető olyan 25 pontból, amit a festésre lehetett kapni, ha jól tudom, 18 pontot kaptam. Plusz két pont lett volna, ha befejezem a talpakat olyanra, amilyenre akartam, azzal 20 pontos lett volna. Minden további plusz pont olyan dologért járt volna, amit nem volt szándékom elérni a projekttel, tehát mondhatjuk azt, hogy a kitűzött 20 pontos festésből 18 pontot sikerült egy hónap alatt elérnem.

Azt gondolom, ez alapján sikeresnek mondható a projekt: igen, ki lehet festeni versenyre alkalmas szintre 1000 pontot egy hónap alatt.

Közeledünk a végéhez erősen. Bármennyire is igyekeztem tegnap hazaérni időben, nem ment. Projektzárás és projektindítás ment egész nap, 8:30 körül értem be, 9:50-kor kezdődött az első megbeszélés, az utolsó pedig még 18:30-kor tartott. Szóval olyan 20:00 körül tudtam elkezdeni otthon a festést egy kiadós fürdés és vacsora után.

Multitaskban elkezdtem az apróságokat csinálni a fősodor mellett. Ez pedig a maradék 13 darab CSM figura felragasztása kétoldalú ragasztószalaggal kis műanyag lapokra négy-ötösével, mert ezen sokkal könnyebb fújni, majd sprays alapozás a folyosón. Elvileg most van egy 8 fős osztagom power fistes aspiring championnel, meltagunnal, icon bearerrel, illetve egy 5 fős osztagom icon bearerrel..

Jinx: DSCF0051

Jinx: DSCF0050

A fősodor viszont a feneséges henceg volt. Kicsit aggódva kezdtem el, mégiscsak a HQ figura. Bő 10 percig csak nézegettem, forgattam, kódex nézegetés, modell nézegetés, forgatás. Aztán fogtam a szürke festéket, egy klassz kis Vallejo gyártmányú drybrush ecsetet, és első körben kihighlightoltam a lábát kicsit buta drybrush technikával. Ez elég szépen kihozta a részleteket, és elég vagány is lett, hogy felpörögjön a hangulatom. Kevesebb mint fél óra alatt kihúztam az arany szegélyeket a lábakon, majd utána a figura minden többi részén. Innen már elindult a lavina, a színeket váltogatva, pörgősen vittem fel bordót a húsokra, erre egy kis barna tinta, majd blood red highlight, majd egy kis piros tinta összemosásra, a csont kinövésekre első körben bone white, barna tinta bőven, majd vissza csontszínnel. A szárnyon elgondolkodtam egy kicsit, aztán elkezdtem. Nem bonyolult, de baromi időigényes, nagyon egyszerű drybrush technikával csináltam ezt is, de irgalmatlan a felület. Azt gondolom, a végeredmény egy játszós sereghez tökéletes. Itt tartunk most, képek jönnek, amint a barátnőm befotózta és átküldte őket mailen, mert én a festéshez értek, a fotózáshoz nem  :)

Edit: megjöttek a képek, beszúrva a CSM képek és két nézet őfenségéről:

Jinx: DSCF0052

Jinx: DSCF0053

A szerda este sikeresebb volt, mint az előző pár nap. Lehet, hogy érzem a nyomást, hogy már csak három nap van hátra? Nekiálltam a maradék skacoknak, hogy így, 3 nappal az esemény előtt legalább azt kimondhassam, minden össze van rakva. A figurákat elnézve rájöttem, hogy két srác, akiket már korábban összeraktam, és fel akartam használni részben, nem passzol a mostani osztagba. Kitaláltam ugyanis, hogy milyen vagányan néz ki, ha van egy olyan osztagom, amiben mindenkinek szarvacskás sisakja van, meg egy olyan osztag, amiben csak sima sisakos arcok vannak. Szóval valahogy ez a két ürge nem passzolt a képbe, ezért úgy döntöttem, a meglevő osztaghoz faragok két figurát. Ja és persze észrevettem, hogy hiányzik az osztagból egy meltagun. Úgyhogy azzal kezdtem, hogy összeraktam egy meltagunos embert, meg egy icon bearert. Ez utóbbit, hogy még "ikonikusabb" legyen, nem sima CSM, hanem egy possessed fejjel láttam el (szarvacskással, persze). A meltagunos pedig egy bitz boxból előtúrt fejet kapott, azt hiszem a terminator lord figurához volt eredetileg. Szarvacskás.

Majd összeraktam egy flameres srácot az ötfős osztaghoz, és két sima bolterest, mindet olyan fejekkel, amiből nem lóg ki se copfocska, se szarv, se semmi. Majd kezelésbe vettem a régi figurákat, és némi fej és kar swappelés után úgy ítéltem meg, jók lesznek.

Ezután felkerültek az új talpacskákra is a homok rétegek, illetve korábbi figurák talpait festettem át feketével, ahol nem fedte el a spray, és aludni tértem azzal a tudattal, hogy két éjszakám van arra, hogy kifessek 13 CSM figurát és egy démonherceget. Farnehéz lett a projekt, de még bízok benne.

Kedden reggel arra ébredtem, hogy 9:50 van, kezdődik a megbeszélésem. Szerencsére Skype chaten történő projekt egyeztetés, így csak azt az 5 percet késtem, amíg bebootolt a gép. Rohanás be a munkahelyre a megbeszélés után, délután ügyfélnél több órás találkozó, utána még emlékeztető megírása, nagyjából 21:00 körül értem haza, hulla fáradtan. Ez megint az a pont volt, amikor már szikét nem akartam a kezembe venni, hogy összerakjam a maradék 5 CSM figurát, de aztán az ecset se működött, beájultam.

Másnap reggel viszont időben ébredtem, és pótoltam egy kicsit. Lealapoztam a herceget teljesen feketére, illetve pár gyalogosnak a talpára ragasztottam homokot, akitől ez hiányzott. Ennyit tudtam elkönyvelni 24. napnak, és mentem melóba azzal, hogy időben elindulok majd haza és folytatom.

Jinx: DSCF0047

Jinx: DSCF0048

A háttérben látható a Contacta Liquid feliratú polystirene cement üveg, ami korábbi postban szerepelt.

Hétfőn sikerült relatív későn hazamenni, és aztán még otthon is bohóckodni egyet festés meg összerakás helyett, ezért megint vagy tízkor kezdődött az érdemi munka. Először további green stuff mennyiséget tömködtem a herceg szárnytövébe, illetve amennyire tudtam (és volt hozzá türelmem), megcsináltam a felületét, középen próbáltam rücskösre, amilyen az eredet szárny, az alsó részeken pedig felhúztam bele a hercegről induló inakat. Erről nem rakok fel képet, mert annyira nem látványos, és nehéz is lett volna fotózni. Aki akarja, élőben megnézheti.

Utána jött a pepecselős munka, ami közben el is követtem talán a legkomolyabb modellezős balesetemet. Elkezdtem összerakni egy nyolc fős CSM osztagot. Az osztag része egy aspiring champion, akinek power fistje van, egy meltagunos ember, van egy icon bearer, a többiek sima fiúk. A probléma a bolteres arcoknál jött elő, boltert ugyanis borzasztóan utálok összerakni. Három különböző alkatrésznek kell itt passzolnia, és ha csak egy is úgy áll, hogy nem kapcsolódik a kettő másik közül az egyikkel rendesen, a teljes kompozíció ugrott. Mert ugye először rá kell ragasztani magát a fegyvert a fegyvert tartó kézre, majd úgy felragasztani a figurára ezt, hogy közben a másik kéz is felragasztható legyen a figurára, de az elérje a fegyvert és alá tudjon tartani. Na itt volt az, hogy befeszültem a bolter rögzítésekor, és egy elegáns mozdulattal fellöktem a ragasztós üveget, miközben a kupakja a kezemben volt, így a fele kiborult. Hirtelen odakaptam, felállítottam, de mivel feszült voltam, valahogy azonnal sikerült is újra felborítani, további adagot kilöttyintve, míg már csak az üveg egy ötöde volt benne, az asztalon pedig úszott a plastic cement. Szerencsére nagyon semmire nem folyt rá, sikerült felitatni. Annyi kár lett az asztalon, hogy a szuper kis OLFA vágólapomon elhalványodtak a gridek és a számok egy fél tenyérnyi részen, azt felmarta, de a lakkozott asztal felületről teljesen feljött. Kellett egy kis idő, mire lehiggdadtam, meg kiszellőzött a lakás, és folytatni tudtam a bolter felragasztását, és ráadásul volt még egy hátra, de végül, ha későn is, de meglett.

Jinx: DSCF0045

Itt már túl fáradt voltam, hogy megcsináljam a kis, 5 fős osztagot, úgyhogy felraktam a talpakra a homokot, és bealudtam.

 

A szombati nap sem sikerült valami über haladást abszolválni, bár a herceg szárnyai nagy lépés volt. Ehhez képest a vasárnap is relatíve lazán telt. Igazából sikerült kifestenem "teljesen" a két rhinot, már amennyire el tudom fogadni, hogy ezek már TTQ szintűek. Sokkal nehezebb volt és több idő, mint gondoltam. Elsőre úgy számítottam, szürkével vagy fém színnel (Boltgun Metal) kihúzom az éleket, egy-két apróságot aranyra, a trophy rackeken levő bigyókat a megfelelő színnel (például a Space Marine sisakot zöldre), és kész vagyok. Hát, amikor ez megvolt, akkor még bizony elég randa volt szegény. Úgyhogy elkezdtem képeket nézegetni mind a neten, mind a kódexben, mind a szabálykönyvben, és arra jöttem rá, kellene rá egy kis koszolás. Egyrészt ad valami mélységet a színnek, másrészt meg a káoszhoz amúgy sem passzol ez a steril fekete. Úgyhogy némi középszürkével nekimentem, átdrybrusholtam az éleket, illesztéseket, réseket, majd némi drybrush és stippling technikával a tetejüket is megdolgoztam. Még mindig nem vagyok teljesen elégedett, de most már rá tudom fogni, hogy TTQ.

Jinx: DSCF0041

Jinx: DSCF0042

Ezen felül elég sokat barmoltam a herceggel. A balrog szárnyat úgy sikerült a helyére applikálni, hogy a szárnyba illesztettem két kis csapot gémkapocsból, amik úgy egy centivel túllógtak a felületen. Ezután megjelöltem a testen a két csap illeszkedési pontját, és nagy nehezen befúrtam a tömör fém testbe a megfelelő szögben. Utána ragasztottam a csapokat a szárnyban pillanatragasztóval, és kis száradás után ugyanez a törzsben. Ez persze úgy nézett ki, mint valami vasbeton szerkezet a beton nélkül, mert a szárny és a törzs közt ott volt a két kis fémrúd, de szinte alig is értek egymáshoz. Első körben ezért a green stuffal csak arra mentem rá, hogy valamennyire feltöltsem a rést, a felülettel nem törődtem.

Kicsit aggasztó, hogy még össze kell rakni nulláról egy 8 fős és egy 5 fős CSM osztagot, amik kereten vannak, és még van festeni való is. Bizakodunk.

Az előző bejegyzés megírása után, csütörtök este már szinte semmit nem foglalkoztam a festéssel. Pénteken, a 20. napon megcsináltam a rhinok hiányzó alkatrészeit, és mivel még nem éreztem őket elég díszesnek, felraktam még pár apróságot a járgányokra.

A szombati nap elég intenzív hobby tevékenységgel telt. Elblicceltem a bevásárlást a piacon, helyette kézzel átfestettem a két obliteratort feketével, mert az irgalmatlan mennyiségű felületi részlet miatt nagyon sok helyen nem fogta meg az alapozó spray. Ebéd előtt már a fém részek megvoltak rajtuk, utána pedig jöttek a vicces húsok. Egyszerű drybrush technikát használtam az időhatékonyság miatt, de nem is lettek rosszak szerintem. Döntsetek ti:

Jinx: DSCF0021

A figurák a barátnőm szerint már elérik a TTQ szintet, én persze megint azt érzem, hogy bizonyos felületei igen, de van még rajta mit finomítani. Most azonban erőszakot veszek magamon, hagyom őket, és ha lesz még időm, kihúzok fémmel pár kis detailt, meg megcsinálom szebbre a fejüket, talán picit árnyékolom az arany felületeket is. Néhány melléfestést már visszafestettem feketével, ezt is folytathatom, mert van még.

Az obliterátorozás közben, amolyan pihenésképp lefújtam a két rhinot, hogy végre feketék legyenek, nagyon zavaró volt a szürke, pláne a fehér alapozott szín. Így néznek ők ki, a részletek kifestésére várva:

Jinx: DSCF0002

Jinx: DSCF0006

Jinx: DSCF0010

Ezeken a képeken jól látszik, hogy laza, vékony rétegben szoktam alapozni, és a nem elért felületeket inkább ecsettel festem át, mint hogy vastag, esetleg szemcsés legyen a spray utáni felület.

És elérkeztünk a legnagyobb ponthoz, amitől igazából a leginkább tartottam a projekt során. Felraktam a szárnyakat a hercegre... Mint írtam korábban, ilyen határidővel csak másodkézből tudtam szárnyakat szerezni, és a felkínált lehetőségek közül a balrog szárny tűnt a legjobbnak. Ezt applikáltam fel két-két csapolás segítségével "emberünkre", majd green stuffal tömködtem ki a szárny és a vállcsonk közti tátongó szakadékot. Egyelőre csak a tömítésre koncentráltam, a felület összedolgozása még várat magára. Őfensége:

Jinx: DSCF0020

A mai program a két rhino kifestése, a herceg szárny ízületének felületi kezelése, majd a nagyjából 15 CSM figura sorjázása, összerakása, base-elése és alapozása. Ha ez megvan ma, akkor nagyjából elégedett leszek.

A 18. napot, szerdát megint elblicceltem. Szakmai előadáson voltam este, ami után nem bírtuk ki, hogy ne igyunk meg pár sört és idézzünk fel 15 évvel ezelőtti házibulikat és szilvesztereket. Eredetileg a terv persze az volt, hogy az előadás után húzok haza, és rhinokat rakok össze, ehelyett éjfél fele érkeztem meg illuminált állapotban, és szikéhez már nem akartam nyúlni.

Ez a projekt tehát csütörtökre maradt, a projekt 19. napjára. Bár megint későn értem haza, és csak olyan 22:00 fele tudtam elkezdeni a munkát, de azért nekiálltam. Először is egy káosznak tetsző cselekedet jött: egy eredetileg a Blood Angels rendháznak szánt, épp csak lealapozott rhino járműnek a deszakrálása, azaz a birodalmi és a Forgeworld által gyártott BA jelképek lefeszegetése, ami egészen könnyen ment. Ezután levagdostam a különféle chaos és sima space marine vehicle accessory sprue-król a szükséges darabkákat, és lesorjáztam őket. Utána elosztogattam a szegényes CSM darabkákat, hogy mindkét tervezett járműre jusson annyi, hogy káoszosnak látszódjon.

Ezután jöhetett a nagyja: egy kereten levő rhino teljes lesorjázása és összeragasztása. Mikor ez is megvolt, jöhetett a karácsonyfa hadművelet, és ráaggattam a különféle káoszos bitzeket a gépekre. Képet csak most sikerült csinálni róluk, ilyenek most:

Jinx: DSCF0001

Jinx: DSCF0012

Ez most a csütörtök esti post, a Publikál gomb megnyomása után ülök is vissza a rhinok mellé, felrakom rájuk a hátralevő fedeleket, és alapozás, aztán ha van még energiám, valamit festek is. Ja, ha nem lenne egyértelmű: az egyik rhinon a nyolcágú káosz csillag látható, ebben lesz elszállásolva a sima CSM osztag, a másik, Khorne jellel díszített fogja szállítani a berzerker osztagot. Erre terveztem még pár koponyát és láncot, de aztán rájöttem, hogy azokat sose festeném ki szépre időben, így jobb ha lemaradnak. Ez kicsit válasz is Ducimax délben felvetett kérdésére, hogy hogy állom meg, hogy ne konvertálgassam őket, remélem olvassa. Hát így.

A 16. napon, hétfőn, aludtam. Ez köszönhető leginkább annak, hogy hétfőn reggel 5:00 körül mentem aludni, és 9:50-kor már megbeszélésem volt. Emiatt estére már teljesen zombi voltam, és ahhoz is kávét kellett innom, hogy le tudjak tusolni és elmenjek az ágyig. Kedden este viszont volt megint pár órám. Ez elég volt arra, hogy TTQ szinten véglegesítsem a berzerker osztagot. Persze lenne mit csinálni még rajtuk meg finomítgatni, de ugye most azt szeretném csak elérni, hogy az ellenfelem, mikor játszik velem, festettnek lássa. Az meg megvan. Meg is mutatom, ilyenek:

Jinx: DSCF0003 

Ma megint szakmai előadás lesz, ráadásul 20:00-tól, fogalmam sincs, mikor keveredek haza. De valamit mindenképp csinálnom kell, különben csúnya égés lesz. Ráadásul eldöntöttem, hogy berakunk a listába még egy Rhinot és még 5 CSM figurát, és ezért cserébe csak egy Obliterator kerül ki, ami festés szempontjából nem túl jó biznisz.

Ha jobban belegondolok, rhinot kellene összerakni vagy CSM figurákat, ők vannak még darabokban.

A hétvége megint erős bukóra sikerült, ami egyrészt okot adhatna arra, hogy csüggedjek, vagy fel is adjam, hogy megleszek időre, a rövid idő alatt elért látványos haladás viszont új reményt ad, hogy lesz itt még festett káosz sereg a Ligára. Pénteken, a 13. napon nem bírtam magammal, és mégiscsak visszatértem a Defilerre. Igazítgattam a lábakon, a törzsön, felvittem pár csontszínt. Szombaton, ami már a 14. nap, megint hülye voltam, és továbbra is a Defilert finomítottam, ez lesz a vesztem. Kifestettem szinte mindent a trophy rackeken, ami így sokkal vagányabb most, de elment vele pár hasznos óra. Nagyon sok időm amúgy sem volt, mert szombaton ültük meg a születésem napját, két másik barátéval együtt, úgyhogy délutántól már lakás takarítás, Rockband összeszerelés és behangolás ment, aztán buli reggelig. Ez utóbbiból kifolyólag a vasárnap is elúszott, valamikor este 22:00 fele kezdtem el egyáltalán festeni. Az átzombizott nap miatt viszont egész éber voltam, és úgy 4:00-ig nem is bírtam abbahagyni. Ennek az eredménye egy majdnem teljesen festett berzerker osztag.

Jinx: DSCF0003

Ami hiányzik, az a bőrszínek rendes megcsinálása, és az összes fegyver, talán még a piros felületeken próbálok javítani egy kis tintával, de "szódával elmegy" így is, azaz TTQ-nak jó lesz.

Modellszám tekintetében viszont kezdek arra hajlani, hogy nehezítem a dolgomat, és az eredeti koncepcióhoz képest kiveszek egy obliteratort, és a helyére beteszek még 5 CSM figurát, plusz még lehet, hogy egy Rhinot is. Ha emiatt befuccsol a projekt, lehet erre fogni, ha viszont mégis megcsinálnám, az plusz pont. Meglátjuk.

A projekt 12. napján, tehát nagyjából félidőben sikerült megint szignifikáns haladást elkönyvelni. Nézzük egységenként, hogy mi is történt.

Seregem vezére, a démonherceg össze van rakva. Szerda este GW féle green stuffal kitömtem a réseit is, majd pedig felvittem a homokot és kavicsokat a talpra. Őt tehát már csak alapozni kell, és mehet a festés.

Jinx: DSCF0013

Az egyik troop választást, a berzerkereket már összerakva vettem. Itt annyi módosítás történt, hogy az osztag vezetőjének az egyik kezét levágtam, és helyette a possessed sprue-ról kapott egy pengés kezet, ami majd power weapont fog szimbolizálni, illetve kapott egy szép Khorne-jeles vállapot is erre a kezecskére. Ezután az egész osztag szintén megkapta a kavicsát a talpra, ők is alapozhatóak.

Jinx: DSCF0008

A csapathoz tartozó rhino sajnos még teljesen a kereten, de ettől nem tartok igazán. Már jópárat összeraktam, tudom hogy kell, sorjázni se kell sokat. Praktikusság okán pedig teljesen össze fogom ragasztani, nem lesz rajta mozgó alkatrész, nyitható ajtó, szerintem 1-2 óra alatt meglesz.

A másik troop választás szintén teljesen kereten, de egy 10 fős CSM osztagtól szintén nem tartok annyira, illetve itt még problémát okoz, hogy nem döntöttem a végleges sereglistáról, és lehet ebből még 15 CSM is.

Az egyik heavy választás a 2 vagy 3 obliterator. Ebből kettőt összerakva vásároltam, őket kicsit még sorjázni kellett, meg lemosni alaposan, de ezek után sikerült hajszárítóval kicsit meghajlítani az egyik talpát legalább. Ezután felkerült ezekre is a homok, alapozható.

Jinx: DSCF0020

Defiler csak említés szintjén csúszik be ide, hiszen kész van nagyjából, bár a karjai nincsenek fenn.

Jinx: DSCF0023

Következő lépés: CSM figurák és a Rhino összerakása, a már összerakott dolgok alapozása.

Egy rövid státusz jelentés azok kedvéért, akik a mumpszos gyerekre, bélférges kutyára, tüdőgyulladásos feleségre hivatkoznak, mikor arról van szó, négy év alatt miért csak egy osztagot tudtak kifesteni: tegnap sem csináltam semmit :D

Egy nagyon jó barátom a post írásával egyidőben bíztat cseten, hogy szerinte nem lesz ez meg időben, de én nem adom fel  :)

Szerintem pont így néz ki egy festés. Van olyan nap, amikor semmit nem csinálsz, akkor a másikon kétszer annyit, és meg is vagy. Két nap kihagyásával persze háromszor annyit kell csinálni egy adott napon, de hát ez van. Majd hétvégén ráhúzok. Igazából ma reggel a villamoson jutott eszembe munkába jövet, hogy meg kell csinálnom a base-eket is, ami miatt egy napot csúszik bármelyik figura festése, úgyhogy szerintem ma este megcsinálom minden összerakott figurán a base-t, és utána ezzel már a projekt végéig nem lesz gond.

A projekt 8. napja igazából vasárnap volt, tehát ez ismét egy utólagos post. Ma már a 11. nap van, de a 8. nap eredményét sem írtam még le, és nem is haladtam azóta, úgyhogy most leírom azt a napot, majd festek egy kicsit, és ha ügyes gyerek vagyok, leírom majd a mait is.

Arról sem beszéltem, honnan vannak a milyen figurák, ezért ezt is leírom. A projektbe ugye egy darab defilerrel és egy 1000 pontos listával fogtam bele. Ha most történetesen Európa másik végén laknék, besétáltam volna következő lépésként egy GW üzletbe, bedobok a kosárba egy daemon herceg, egy battleforce dobozt, három blister obliteratort, és kész. De nem ott vagyunk. Itt külön öröm, hogyha valamiből bármelyik boltban van egyáltalán készleten, pirosbetűs ünnep, ha az általunk preferált üzletben, netán használtan van valami. Nos, bár kicsit nehézkesen, de végül sikerült mindent beszereznem. A daemon prince dobozt az inkvizitor.hu oldalon hirdette egy régi ismerősöm bolti ár alatt, szerdán át is vettem tőle a kibontott dobozban érintetlenül, összerakatlanul heverő fővezért. Otthon derült ki, hogy talp az nem járt hozzá... Még szerencse, hogy van alkatrészeket és talpakat áruló webes üzletünk, így gyorsan rendeltem neki egyet. A Battleforce dobozt egy másik, még régebbi ismerős készletéből kértem ki, itt komoly bizonytalansági faktor volt, hogy az illető nem egy háztartásban él a figurákkal, ezért fogalma sem volt, hogy mikor tud elmenni értük, pláne ideadni azokat. Nem kell részleteznem, mi lett volna, ha valamikor márciusban adja ide a sereg gerincét. Valószínűleg ő is átérezte, mekkora égés lenne ez nekem, miután elküldtem neki a blog elérését, és kilátásba helyezte, hogy még az előző hét folyamán előkeresi a figurákat, és szombaton a Legendáson tőle is átvehetek mindent. Itt két probléma volt: a tőle vásárolt két obliterator, valamint 8 berzerker már össze vannak szépen rakva, ez tehát egy kicsi "csalás" a projekt szempontjából. De mivel bárki más is vehet használtan összerakott figurát, ez azt hiszem, belefér. A másik gond, hogy a Battleforce részét képező rhino is össze volt rakva, sőt, nagyon durván megmodellezve, ezért ezt kivettük a csomagból. A rhinohiányon ismételten az alkatrészbolt segített, akik minden bolti árnál kedvezőbben árulnak rhino kereteket, így ez is bekerült a kosárba a prince talpacskája mellé. Szombaton tehát begyűjtöttem a két troop választást, két szépen összerakott obliteratort, valamint megérkezett a rhino és a herceg talpa is. Így most egyetlen obliterator kivételével minden figura itthon pihen, ez utóbbit pedig ezen a héten fogom megkapni

Szóval a nyolcadik napon. Igazából még a defilert festegettem nagyon, majd egyszer eljutottam arra a pontra, hogy TTQ-nak elég lesz ez így. Aki ismer tudja, hogy nagyon nem bírok befejezni egy figurát, mindíg javítanék valamit, hozzátennék még egy kicsit. Úgy döntöttem, úgy oldom ezt meg, hogy egy ponton abbahagyom, és ha eljön az idő, akkor viszem őket így a versenyre, ha marad még idő a projektből, akkor még javígatok rajtuk.

Szóval vasárnap éjjel, az Oscar átadóra várva, a defilert befejezve azt gondoltam, hogy akkor nézzük meg, mit is csináltam volna szombat és vasárnap egész nap? Hát démon herceget! Igazából őt szerettem volna először megcsinálni, a sereg vezérét, és mögé felsorakoztatni a többieket, de a projekt kezdetekor még csak egyetlen defiler modellem volt, úgyhogy a herceg legalábbis a második helyre csúszott. Utána meg jött az a probléma, hogy herceget szárnnyal kell hozni, szárnyat pedig nagyon nem sikerült találni. Felmerült annak a lehetősége, hogy ha nem lesz megfelelő méretű szárny úgy a verseny előtti egy héttel, akkor bizony a fenséges herceget lecseréljük egy sorcererre.

Szerencsére az osztatlan káosz erői lesodortak a Legendás versenyre szombaton, aholis miután minden asztalon végigmentem a "nincs eladó sárkányszárnyad?" kérdéssel (ami miatt szerintem rendesen hülyének is néztek sokan), egyszercsak Emeraldba botlottam, aki megszánt, és nekem ígért "kölcsönbe" egy Balrog szárnyat. Sárkányszárny pipa, herceg lesz!

Így történt hát, hogy vasárnap éjjel, az Oscar átadóra várva, elkezdtem lesorjázni és összeragasztani életem első démonhercegét. Ez lett tehát a 8. nap eredménye, azóta is ott áll szegény, és a rések kitömésére vár. Most tehát a következő feladat megzöldezni a herceget, majd pedig levagdalni pár berzerker kezét, és új, csinosabb verziókat rakni a helyükre plazma pisztolyokkal, energiafegyverrel.