A blogom első projektje, ebből adódóan az első érdemi bejegyzés. És ez jól is van így, hiszen ez a projekt adta a végső lökést, hogy elindítsam a blogot is. Na és persze magának a festési projektnek is sokkal komolyabb oka van, mint hogy lefessek pár figurát, hogy aztán jót játszhassak velük.

Amióta csak elkezdtem játszani, úgy 1999 körül, folyamatos vitaalapot képez, hogy a festés, modellezés hozzátartozik-e a hobbyhoz, vagy sem, illetve mennyire szükségesek összerakott, festett figurák ehhez a játékhoz. Az egyik tábor szerint ez egy stratégiai játék, ebből adódóan a használt eszközökkel kapcsolatos elvárás csak annyi, hogy egyértelműen meg tudd állapítani, hogy mi mit reprezentál. Ők azok, akik szerint a figurát nem kell lefesteni, mert ha összeraksz egy Eldar harcost, még ha a hátizsákja és az egyik keze hiányzik is, a teste és a feje már egyértelműen azonosítja, hogy mennyi a közelharci támadó értéke vagy a célzókészsége, esetleg a sebpontja, ami szükséges a stratégiai játékhoz. A másik tábor szerint pedig itt virtuális csaták folyan, seregek közt, és ha a külső nem számítana, játszhatnánk sakkot, malmot vagy got is. A seregek viszont páncélban, ruhában vannak, aminek színe is van, tehát ha mi seregek közti ütközetet szimulálunk, annak bizony ki is kell néznie valahogy. Megoldás nincs, hiszen itt véleményekről van szó, azt pedig bárki szabadon formálhat. Aki nem akar műanyag sereg és papírmasé szörnyek ellen harcolni, egyszerűen olyan embert keres ellenfélnek, akinek festett serege van. Akinek ez nem szempont, az kiáll bárkivel.

A probléma csak ott van, amikor valaki egy komolyabb rendezvényt szervez, netán versenyt. Ott nincs olyan, hogy én a Ferivel nem játszok, mert a nagydémona egy nagy gyurmagömb tíz fogpiszkálóval. És itt az egyik oldal elvárja, hogy indulhasson a festetlen seregével, mert stratégiai verseny van, nem festőverseny. A másik oldal pedig elvárja, hogy ha ő rengeteg időt áldozott arra, hogy az ellenfele egy szép, színes sereg ellen meccselhessen, amiben látszik, hogy mi micsoda, akkor az ellenfél is tegyen bele legalább ennyit.

Mivel az előbbi csoport volt vagy nagyobb létszámú, vagy nagyobb hangú, eddig nem volt követelmény a festettség itthon hosszabb távon. Egy-egy gyenge próbálkozás volt, de azt a "nép" leverte. Most viszont megint visszajött ez a kérdés, a nép ismét zúgolódik, sokan arra hivatkoznak, hogy nekik márpedig nincs idejük ennyi rengeteg figurát kifesteni a versenyig. A festősök válasza erre az, hogy nem most kell elkezdeni, hanem ki lehetett volna festeni azokat az utóbbi három évben, amióta az illető rendelkezik a figurákkal. Ez persze akkor igaz, ha emberünk már tényleg évek óta játszik, és azóta csak 5 figurát festett ki félig. És joggal kérdezi erre egy másik, hogy mi van akkor, ha ő most kezdte el a hobbyt, akkor most 1-3 évig ne induljon versenyen?

Ezeknek az embereknek a bőrébe szeretném én most beleképzelni magam, és ha minden jól megy, irányt mutatni.

Nem kisebb dolgot vettem a fejembe, mint hogy elindulok felderítő kategóriában, 1000 pont értékben az idei első Fanatikuss Ligán. Hogy mi ebben a pláne? Hát az, hogy az eseményig egy teljes hónap van már csak hátra, én pedig egy olyan sereggel szeretnék indulni, amihez egyetlen darab összerakott figurám sincs. Black Legion.

Hogy is néz ki ez? Amikor döntöttem, hogy megpróbálom, felkerestem egy ismerősömet, aki CSM sereggel játszik, hogy adjon ötletet egy 1000 pontos sereghez. Az elvárás, hogy Black Legion háttér legyen, tehát ne legyen túlsúlyban egyik káosz isten sem, de főleg ne legyen benne Nurgle, mert higiéniában nem viccelek, és nem kedvelem. Legyen általános sereg, hiszen versenyen bárkivel összersorsolhatnak, és persze minél több műanyag figura legyen benne, hogy olcsó is legyen. Mellette persze nem árt, ha a seregnek némi esélye is van versenyen, de ez volt a legkevsébé hangsúlyos. Ezután feldobtam a témát az inkvizitor.hu megfelelő topikjában, ahol nagyon gyorsan érkeztek hasznos hozzászólások. A sereglista véglegesítése után meg tudtam határozni, milyen termékeket kell beszereznem. Most úgy állunk, hogy szükségem lesz egy Chaos Space Marines Battleforce dobozra, ami a sereg gerincét kiteszi. Kell három blister Obliterator, akik a nehéztüzérségete adják, illetve egy Defiler, ami viszont véletlen volt az egyik fiókomban, még kereten. A HQ választás a jelenlegi álláspont szerint egy Daemon Prince lesz szárnyakkal, itt azonban kérdéses, hogy tudok-e az eseményig megfelelő szárnyakat szerezni neki. Ha ez nem sikerülne, akkor valószínűleg helyette egy Sorcerer figura veszi át az irányítást.

A jelenlegi állapot:

Jinx: DSCF0001

Van tehát egy szinte érintetlen defiler (egy lábat már összeraktam), van egy terminator lord, ami a versenyseregben nem fog szerepelni, illetve öt darab, maradék darabokból készített possessed/chosen figura, ami szintén nem jön márciusban, csak azért raktam oda, hogy megmutassam, ezek az itthon levő CSM holmijaim.

Következő lépés: defiler összerakása és kifestése.

A bejegyzés trackback címe:

https://speedpaint.blog.hu/api/trackback/id/tr25944066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

St4rk · http://hamburger.blog.hu/ 2009.02.16. 09:34:33

Hajrá, remélem sikerül mindennel időben elkészülni.
süti beállítások módosítása